برق گرفتگی
شوک الکتریکی ، که ناشی از تماس بدن با مدارهای الکتریکی یا اثرات رعد و برق است ، تکان دهنده است و موجب لرزش می شود . چنین مصدومی معمولا به ضربه و تکان هایی دچار می شود و اگر ولتاژ به قدر کافی زیاد باشد بی هوش خواهد شد و احتمال دارد که روی پوست او در محل تماس ، سوختگی شدیدی ایجاد شود و ماهیچه هایش به تشنج موضعی دچار شود .
در این صورت مصدوم بی اختیار ، دستگاه و یا سیمی را که باعث ایجاد حادثه شده است را بیشتر به خود می چسباند و دیگر نمی تواند آن را رها کند، در نتیجه وی با توقف قلب یا توقف تنفس یا هر دوی انها روبه رو می شود . گاهی ممکن است که شوک به اعصاب وی اسیب برساند و ماهیچه ها را به تدریج رو به تحلیل ببرد ، به طوری که هفته ها و ماه ها طول خواهد کشید تا شخص برق گرفته به حالت اول برگردد.
در مراقبت از مصدوم برق گرفته باید این موضوعات را رعایت کنید: مصدوم را سریعا از محل تماس با برق دور کنید . اما خود را به خطر نیاندازید اینعمل را می توان به طریق زیر انجام داد :
- اگر نزدیک کلید هستید آن را قطع کنید . در غیر این صورت برای قطع جریان برق از چوب خشک یا طناب یا کمربند چرمی ، کت ، پتو و یا هر وسیله ی غیر هادی برق استفاده کنید.
- سیم ها و کابل ها را از منبع تغذیه جدا کنید .اگر کفش های مصدوم خشک باشد می توانید به وسیله ی آنها او را از محل خطر بیرون بکشید.
مطمئن شوید که مصدوم نفش می کشد یا نه ، اگر هنوز نفش می کشد او را در وضعیتی راحت روی زمین دراز کنید ، بندها و دکمه های لباس او را در روی سینه ، گردن و شکم شل کنید تا نفس کشیدن برای او راحت شود و در عین حال مواظب باشید دچار سرماخوردگی نشود. مصدوم را بر روی پهلو ها حرکت ندهید ، چون قلب او خیلی ضعیف شده است و حرکت ماهیچه ها ممکن است باعث ایست قلبی وی شود . بلافاصله پزشک را خبر کنید. ، در این مدت تا امدن پزشک ، مصدوم را به هیچ وجه ترک نکنید. اگر مصدوم نفس نمی کشد لازم است بی درنگ به او تنفس مصنوعی بدهید ، حتی اگر ظاهرا زنده به نظر نیم رسد.