فیوز چیست ؟
فیوز وسیله ای است که در مدار به طور سری قرار گرفته و مصرف کننده را در مقبل اتصال کوتاه یا جریان زیاد محافظت می کند . سیم حرارتی داخل فیوز به ازای جریان به خصوصی و در زمان معینی ذوب می شود و سبب قطع مدار مربوط به آن می گردد . فیوز ذوب شونده معمولی را فیوز فشنگی نیز می نامند که سیم حرارتی آن داخل براده هایی از سرامیک یا خاک نرم کوارتز و کمی ماسه قرار دارد و جرقه ی حاصل شده از قطع شدن سیم حرارتی را سریعا خنک و بلافاصله قطع می کند.
سالم بودن فیوز ، را به کمک پولکی رنگی که توسط سیم مقاومت دار نگه داشته می شود ، تشخیص می دهند . پس از سوختن سیم حرارتی فیوز ، سیم مقاومت دار نیز می سوزد و پولک فلزی که تحت کشش فنر کوچکی قرار دارد پس از آزاد شدن ، به طرف بالا کشیده می شود . سیم ذوب شونده معمولا از نقره ساخته م شود که درجه حرارت ذوب آن 950ذدرجه ی سانتی گراد است . برای رفع این عیب سیم حرارتی را از دو تکه که توسط لحیم به هم متصل می شود می سازد ، زیرا لحیم در حرارت تقریبی 230 درجه سانتی گراد ذوب می شود.
فیوزها دو نوع اند : تندکار و کند کار . فیوز کند کار جریان های زیاد را دیرتر از فیوز تندکار قطع می کند و در جایی به کار می رود که اضافه بار کم مدت ، نباید سبب قطع مدار شود. مانند راه افتادن موتورهای الکتریکی و غیره . فیوزهای تندکار2.5 برابر شدت جریان اسمی در یک ثانیه و فیوزهای کندکار 4 برابر شدت جریان اسمی را تقریبا در مدت یک ثانیه قطع می کنند.
در موقع انتخاب فیوز برای مصارف روشنایی یا موتور های الکتریکی قت کنید و متناسب با هر یک ، فیوز تندکار یا کندکار را برای آنها در نظر بگیرید. ساختمان فیوز از سه قسمت اصلی تشکیل شده است :
- پایه : پایه یا بدنه ی فیوز که اتصال شبکه به پیچ مربوط به ته آن بسته می شود و از سر آن که محل بستن کلاهک همراه فیوز است جریان به طرف مصرف کننده هدایت می شود.
- کلاهک : کلاهک یا نگه دارنده ی فیوز به پایه پیچ می شود و شیشه ی پشت آن رنگ پولک فیوز را نشان می دهد.
- فشنگ فیوز : فشنگ فیوز بسته به جریان آن در اندازه های مختلف ساخته می شود . فشنگ داخل کلاهک فیوز قرار می گیرد.