لامپ فلورسنت
لامپ فلورسنت زیر مجموعه ی لامپ کم مصرف است . در لامپ فلورسنت به دو سر محفظه لامپ ولتاژ اعمال می شود و گاز درون لامپ داغ شده و جیوه موجود بخار می شود که موجب تولید تابش فرابتفش می شود که توسط ماده فسفر بر روی بدنه به نور مرئی تبدیل می شود. لامپ های فلورسنت نور مناسب و خنثی دارند.
لامپ فلورسنت علاوه بر استفاده در منازل و اداره ها کاربردهای دیگری نیز دارد . لامپ فلورسنت یک منبع مناسب نور برای نگه داری گیاه در مکان کم نور می تواند باشد . با استفاده از لامپ های فلورسنت در فضاهای بسته گیاهان محتلفی را پرورش می دهند .اجزای این لامپ را عبارتند از : بالاست و استارتر ، الکترودها ، گازهای درون لامپ که شامل مقدار کمی جیوه و یکی از گازهای ارگون ، نئون و کریپتون باشد و ماده فلورسنت .
لامپ فلورسنت دارای طول عمر بالایی هستند ( 10 -20 هزار ساعت ) و بازدهی در حدود 40-401 لومن Lm/W است . لامپ فلورسنت سریع روشن می شود و گرما تولید نمی کند ، به دلیل این ویژگیهای خوب ، لامپ فلورسنت بسیار پرطرفدار است . سه نوع اصلی لامپ فلورسنت داریم :
- کاتد سرد
- کاتد گرم
- الکترو لومیتسنت
اما لامپ های فلورسنت را از نظر شکل ظاهری نیز تقسیم بندی می کنند ، شکل ظاهری آنها می تواند لوله ای خطی ، خمیده و حلقه ای باشد . لامپ های T12 اولین نسل لامپ فلورسنت هستند که قطر آنها 38 میلیمتر است و می توانند 20 ، 40 و 65 وات داشته باشند . لامپ T10 دارای قطر 32 میلیمتر و در توان های 20 ، 40 و 65 وات ساخته می شوند. لامپهای T8 ظریف تر هستند و دارای قطر 26 میلیمتر هستند و در محدوده 10-58 وات تولید می شوند . از نظر نوع سر پیچ مشابه T10 است ولی توان مصرفی پایین تری دارد و دارای شار نوری بیشتری است و جایگزین مناسبی برای T10 و T12 است . اخرین نوع T5 است که دارای قطر 16 میلیمتر است و دارای شار نوری 104 است.